Elever står framför den vita tavlan och presenterar

Kreativt kaos när årets UF-företag startar upp

Nytt läsår betyder fullt ös för våra ambitiösa elever i årkurs 3 med uppstarten av deras UF-företag. Möjligheten att få testa på att driva riktiga bolag gör vi på skolan i samarbete med organisationen Ung Företagsamhet, även kallat UF. Att driva UF-företag ger eleverna möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Vägen till UF-företag

Hösten startade med ett träningsläger i att driva bolag som vi på NTI Handelsgymnasiet Göteborg kallade för UF Bootcamp. Eleverna från båda våra program har fått inspirationsföreläsningar från tidigare UF-elever, lärt sig mer om hållbart entreprenörskap, brainstormat idéer högt och lågt och bildat grupper som nu kommer registreras som UF-företag.

Den största utmaningen i starten brukar vara att kläcka den ”perfekta” affärsidén. Men Joakim Larsson i EK19F tycker att det svåraste har varit att komma igång och sätta en plan för hur företaget skall lägga upp sin strategi. Företaget har fått namnet Coffee To Go UF och kommer att sälja prisvärt och hållbart kaffe till människor på språng i vardagen.
– Vi strävar efter att komma igång med vår försäljning så snabbt som möjligt, säger han.

– Det vi ser fram emot mest med att driva företag är att träffa mycket folk och visa vilka duktiga säljare vi faktiskt är. Det ger oss möjligheten att tjäna egna pengar samtidigt som det är ett skolarbete, poängterar Joakim.

Få en bild av framtiden genom UF

Att hitta sin roll i företaget och gruppen är en utvecklande process i sig. Lektionspass kring kommunikation, konflikthantering och struktur har avlöst varandra i uppstarten.

– Det jag ser fram emot mest med att driva UF-företag är att få en bild av de verkliga livet och hur alla stora bolag en gång startade, säger Emma Svensson.

Emma är nybliven VD för Amet change UF som hon driver tillsammans med två klasskamrater.

– Jag längtar efter att få testa på att gå från att vara student till entreprenör under detta året, berättar hon.

Huvudkursen för UF-projekten heter Entreprenörskap och företagande. Skolans UF-lärare Dennis Larsen, som även blivit utsedd till regionens bästa UF-lärare tycker att höst-uppstarten är en spännande tid med kreativt kaos där eleverna får möjlighet att testa alla sina kunskaper på riktigt.

– Det är alltid lika roligt att se bredden av idéer som eleverna utvecklar och hur de brinner för sina företag. I och med att de har så många olika idéer så gäller det som lärare att hänga med och tack vare eleverna lär även vi oss massor av nytt varje år, säger Dennis.

Vi ser fram emot att få följa med skolans elever på deras första äventyr som företagare. Följ oss gärna på Instagram @ntihandelsgymnasiegbg för fler uppdateringar kring skolans UF-företag.

Har du frågor kring våra utbildningar, tveka inte att kontakta våra programlagsledare Dennis Larsen, dennis.larsen@ntig.se (Ekonomiprogrammet) eller Liana Sjölund, liana.sjolund@ntig.se (Försäljnings- och serviceprogrammet, tidigare Handelsprogrammet)

Nyheter