NTI Uppsala får utmärkelsen "Uppsalas bästa teknikprogram"
NTI Uppsala har Uppsalas bästa teknikprogram, visar en ny undersökning...

Först och främst behöver du fundera ut vad du ska ha din dator till. Ska den vara främst för bild- och videoredigering, en surfdator eller en gamingdator som du ska spela datorspel på? Sedan behöver du sätta en budget och börja med research efter komponenter. Det är viktigt att du gör mycket research kring de delar du behöver för att din dator ska fungera för det syfte du tänker på.
När du börjar planera att bygga en dator behöver du tänka på på att välja ut rätt komponenter. Här är en enkel checklista på de komponenter du behöver för att bygga en fullt fungerande dator.
Det är ganska många detaljer du behöver ha koll på när det kommer till att bygga en dator. En av av de svårigheter du kommer möta är kompatibilitet mellan komponenterna, alltså att delarna ska fungera och passa tillsammans. Men här nämner vi annat du kan behöva tänka på när du ska bygga:
Så hur gör man för att sätta ihop pusslet? Det kommer se lite olika ut för varje dator beroende på storlek, syfte och komponenter men generellt brukar det se ganska likadant ut. Läs alltid instruktionerna noga så du inte råkar ha sönder något. Börja med att ha en yta du kan arbeta på, och använd gärna ett antistatband om du kan få tag på ett, för att hindra att skada komponenterna. Börja inte med att bygga allt i lådan, utan bygg och testa – sen lägg allting i chassit.
När du förhoppningsvis är klar med bygget är det viktigt att testa. Sätt inte allting i lådan och börja skruva ihop lådan förens du provat att starta och koppla in skärm, mus och tangentbord. När allt funkar som det ska är det dags att städa upp och felsöka så inget glappar eller ligger fel. Om du vill ha en mycket detaljerad guide kan du läsa Kompletts guide eller se Webbhallens steg-för-steg videoguide.
Det är en brinnande diskussion om man ska köpa en färdig ihopbyggd dator eller bygga en egen. Det tar mycket tid och energi att bygga en egen dator, det kan också vara svårt om man inte vet vad man gör. Att köpa en färdig dator sparar tiden och energin men kan vara något dyrare än en egenbyggd. Med en egenbyggd dator blir det ofta billigare och du får välja vilka komponenter du vill ha.
En annan fördel med att bygga sin egen dator är att du får kunskap om din dator och vet vart allt ligger. Eftersom du kan hitta runt blir det enklare att byta och uppgradera komponenter senare. Dessutom får du designa utseendet och välja dina komponenter själv. Med en färdig är det nästan garanterat att den fungerar när du får den, men då är det svårare att byta ut komponenter om du inte har kunskapen.
Om du tycker att det tar för mycket tid eller energi att sätta ihop allting kan du bygga en egen dator från internet. Du kan beställa komponenterna så bygger företaget datorn åt dig. Sedan hämtar du i affären och testar att den fungerar. Detta kan du göra på bland annat Webhallen och Inet. Om du vill ändå bygga själv men osäker på om komponenterna kommer vara kompatibla kan du välja egna komponenter och se kompatibilitet på PCPicker och beställa hem dem.
Att bygga datorer är svårt och lite av ett pussel, och därför superspännande att utbilda sig i. På gymnasienivå kan du gå på el- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik som många av NTI gymnasiets skolor erbjuder. Det finns också möjlighet att studera på eftergymnasial nivå.
NTI Uppsala har Uppsalas bästa teknikprogram, visar en ny undersökning...
Enligt en oberoende ranking av Ednia är skolan bäst på El- och energi ...