3D-skrivare gör det möjligt att skapa vad du vill
En 3D-skrivare är maskin som skriver ut objekt istället för i bläck på papper. Det sker genom en process som heter additiv tillverkning, vilket innebär att skrivaren bygger lager på lager av material för att skapa något.
Hur fungerar en 3D-skrivare?
De vanligaste 3D-skrivarna skapar ett objekt genom att lägga på material lager för lager. Det kallas för additiv tillverkning, alltså att man lägger till material. Additiv tillverkning skiljer sig från subtraktiv tillverkning som är när man tar bort material för att skapa något ur något annat. Till exempel när man gör en relief i trä. Såhär ser det ut när skrivaren arbetar.
Andra tekniker som börjar bli populärt inom 3D-printing är optisk tillverkning. Då används en ljuskälla som t.ex. laser som bestrålar en vätska som stelnar av ljuset. Till skillnad från additiv tillverkning där tillverkningen går botten upp, så går optisk toppen ner och lyfts sedan ur vätskebadet.
Modeller till 3D-skrivare kan skapas med CAD
Precis som en vanlig skrivare behöver ett dokument att skriva ut behöver en 3D-skrivare också instruktioner. Det är vanligt att skapa modeller till 3D-printing med hjälp av CAD. Det finns också bibliotek med modeller som är öppna för alla att använda. Till exempel på den här hemsidan.
Vad kan man göra med en 3D-skrivare?
Bara fantasin sätter gränser för vad man kan skapa med hjälp av en 3D-skrivare! Du kan göra funktionella saker som kan användas i köket eller trädgården till exempel, eller så kan du skriva ut söta figurer och prydnadssaker, som Pokémon eller små djur. Det finns de som jobbar med att 3D-printa saker och sedan sälja dem. Då kanske du behöver starta ett eget företag.
Entrén på bilden nedan är på NTI Gymnasiet Västerås. Hela NTI Gymnasiet-skylten är 3D-printad utav en elev.
Vad kostar en 3D-skrivare?
3D-skrivarna har blivit så pass billiga att det inte är omöjligt att ha en i hemmet. De billigaste kostar ca 6000kr, men då måste man ofta sätta ihop och kalibrera skrivaren själv, och de dyraste kostar flera hundra tusen kronor.
Låna eller hyra en 3D-skrivare
Du kan använda en 3D-skrivare i ett av våra Makerspaces om du är elev på NTI Gymnasiet. Om man inte går på gymnasiet finns det andra Makerspaces där man kan använda en 3D-skrivare genom att låna eller hyra. Råmaterialet du ska använda för att skapa din pryl kostar också litegrann. Olika material kostar olika mycket.
Material till 3D-skrivare kallas filament
Materialen du använder till din 3D skrivare, det som kan jämföras med bläcket i din vanliga skrivare, kallas filament. De vanligaste filamenten är PLA och ABS. PLA är gjort på bland annat majsstärkelse och är nedbrytningsbart, luktar inget och är lätt att använda. Tyvärr är det ganska skört och används mest till modeller och prydnadssaker.
ABS passar bättre om du ska skapa något som ska användas och klara av andra miljöer. När man skriver ut med ABS skapas en giftig gas så det är mycket viktigt att ha väldigt bra ventilation. Det finns mängder av olika sorters filament och det bästa är att Googla eller fråga i affären om vilket material som passar bäst till det du vill använda det till.
Vissa 3D-skrivare kan också skriva ut i andra material, som cement, metall eller choklad till exempel. Ett stort forskningsområde inom medicin handlar om att man vill kunna skriva ut organ för transplantation, och till viss del går det att skriva ut organiskt material redan nu men inte så avancerat.
Upplösning och storlek
Precis som vanliga skrivare kan skriva ut text och bilder i olika upplösning och i olika kvalitet kan en 3D skrivare skriva ut i olika storlek på materialet. Filamenten köper man på tråd och tråden kan ha olika tjocklek för att göra olika “upplösningar”. De vanligaste är 1.75 mm, 2.85 mm och 3.0 mm.
3D-skrivare på NTI Gymnasiet
Hos oss är det vanligast att använda 3D-skrivare på teknikprogrammet. Läs mer om programmet nedan.
Nyheter
Vinnaren av Adobe Champ 2024
Vidar Marksten på NTI Johanneberg vann tävlingen och får tävla i Kalifornien. Läs hela hans vinnarintevju här.
Stort intresse för AI bland Södertäljes elever
På gymnasieskolan i Södertälje pågår förberedelserna för den nya AI-kursen.
AI på schemat för elever i Skåne
Skolorna i Helsingborg och Kristianstad ger eleverna en chans att ligga i framkant med de nya kurserna.
Elever på NTI Västerås får lära sig om AI
Skolan kommer att vara en av de första med erbjuda kurserna. Enligt rektor Anders Tegerhult är intresset stort.
Elever på NTI hjälper fler barn att få en dator
På NTI Gymnasiet Örebro restaurerar elever datorer, ett resultat av ett samarbete mellan skolan och Barnens dator.
Stort intresse för AI bland Göteborgs elever
NTI Johanneberg och NTI Kronhus i Göteborg är två av skolorna inom NTI som kommer att vara först med att erbjuda kurser inom AI.
Deltävling i Adobe Champ avgjord
Majken vann första pris – tävlar bland tio finalister i Sverigefinalen den 17 april om att åka till Kalifornien.
Nu kan du läsa AI på NTI!
Vi kan glädjande meddela att på flera av våra skolor startar kurser i AI till hösten 2024.
NTI Uppsala får utmärkelsen "Uppsalas bästa teknikprogram"
NTI Uppsala har Uppsalas bästa teknikprogram, visar en ny undersökning...
NTI vid Odenplan har Stockholms bästa IT-program
Enligt en oberoende ranking av Ednia är skolan bäst på El- och energi ...