Samtidigt som vi jobbar med riktiga kunder lär vi oss också entreprenörskap, servicekunskap, affärskommunikation, grafisk design och marknadsföring
Försäljnings- och serviceprogrammet (tidigare handels- och administrationsprogrammet) ger dig massor av praktiska kunskaper inom handel och service. Du läser bland annat kundservice, inköp och logistik och får lära dig om olika produkter och branscher. Inte minst kommer du att få fördjupa dig inom försäljning och affärsutveckling, och hur du med rätt affärstänk och marknadsföring kan övertyga människor med dina idéer.
Teknikutvecklingen förändrar handeln och servicebranschen i snabb takt. Till exempel växer e-handeln kraftigt och hållbarhet blir viktigare för konsumenterna. Hos oss får du därför utforska möjligheterna och utmaningarna på framtidens marknad och hur nya digitala verktyg förändrar branschens sätt att arbeta. Tillsammans med andra kommer du att få genomföra flera spännande projekt som gör att du för varje år vässar ditt moderna affärstänkande och företagande.
På programmet får du också chansen att använda alla de kunskaper du fått med dig på riktigt. I år tre kommer du att förverkliga dina egna affärsidéer när du startar ett eget UF-företag ihop med ett par andra elever. Tillsammans kommer ni att skapa er produkt eller tjänst från grunden, marknadsföra den och hantera försäljningen och ekonomin. Du kommer också att få göra 15 veckors praktik ute på spännande företag.
När du är klar hos oss är du redo för att starta ditt eget företag eller börja jobba inom handel- och servicebranschen som säljare, guide eller inköpare. Eller varför inte som marknadsförare på en startup? Du kan också välja att läsa vidare inom området på universitet eller högskola. Då behöver du läsa 2800 poäng som ger dig en grundläggande högskolebehörighet. Läs mer om högskolebehörighet längre ned på sidan.
Programmet är ett yrkesprogram. Från och med höstterminen 2023 utökas alla yrkesprogram från 2500 till 2800 poäng, vilket ger dig grundläggande högskolebehörighet. Om du vill satsa helt på att bli yrkesförberedd istället, kan du välja bort högskolebehörigheten och läsa 2500 poäng. Då tar du bort 200 poäng i svenska och 100 poäng i engelska. Högskolebehörighet är inget krav för att få en gymnasieexamen.
Välj en skola för att läsa mer och för att se vilka fördjupningar som finns.
Samtidigt som vi jobbar med riktiga kunder lär vi oss också entreprenörskap, servicekunskap, affärskommunikation, grafisk design och marknadsföring
Vi får jobba med riktiga case, nu jobbar jag med en hemsida åt en kund till exempel...
Försäljning och service