×
 

Hoppa till innehållet

Hej, SYV!

Har du som SYV elever som är intresserade av IT och tech? Vår skola är perfekt för de elever som vill utmanas, utvecklas och bli redo för framtidens jobb.

Elev ler mot kameran

Lär känna oss

Katalog

Här kan du ladda ner katalogen för läsåret 24/25 som pdf.

Lila bakgrund

Om oss

NTI Gymnasiet Sollentuna är skolan för dig som är intresserad av teknik eller IT. Vi är skolan med möjligheter för alla, inte minst för dig som söker svar på framtidens stora utmaningar. Oavsett om du vill utforska nya, smarta vardagslösningar eller vill utveckla idéer för en grön omställning är vi skolan som ger dig utrymme att vara innovativ.

Program

 • Teknik

  Utveckla produkter, programmera eller fördjupa dig inom teknikvetenskap.

  • Inriktning
   • Informations- och medieteknik
  Elev arbetar med robotarm
 • El och energi

  Arbeta praktiskt med IT, nätverk, datorer och webbutveckling.

  • Inriktning
   • Dator- och kommunikationsteknik
  Två elever kopplar in kablar

Makerspace

På vår skola finns ett makerspace. Det är en lokal inne i skolan utrustad med modern utrustning inom 3D-printing, VR och mycket mer. Syftet är att våra elever ska få möjlighet att faktiskt testa och använda ny teknik, inte bara läsa om det. Det är på det sättet vi tror att våra elever lär sig som allra bäst.

Besök oss

Då vill vi jättegärna att de besöker oss! Öppet hus har vi flera gånger per år. Nedan kan du se datum och eleven kan även anmäla sig för påminnelser. Prova på-dagar, också kallat skuggning och elev för en dag, arrangeras löpande. Allt eleven behöver göra är att anmäla sig via vårt formulär på knappen nedan.

Lila bakgrund

Vanliga frågor

Här hittar du svaren på vanliga frågor om vår skola.

 • Vi finns på Turebergsvägen 3. Du kommer enklast till oss med pendeltåg eller buss. Skolan ligger 3 minuters promenad från Sollentuna station. 

 • Sollentuna station. Från Sollentuna Station har du 3 minuters promenad till skolan.

 • Vi är en liten skola på ett våningsplan. Här finns en gemensam lounge, lärarrum, klassrum och grupprum. Ca 170 elever går på skolan. Vi delar matsal med Klara Sollentuna två våningar upp.

 • Ca 170 elever går på skolan. Det går ca 30 elever i varje klass, och vi har en klass per program och årskurs.

 • Den största skillnaden är att Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program medan El- och energiprogrammet är ett yrkesförberedande program. Det innebär att du på Teknikprogrammet läser mer teoretiska ämnen för att förbereda dig för att kunna studera vidare, medan El- och energiprogrammet innehåller mer praktiska yrkesämnen för att förbereda dig för att kunna jobba direkt efter gymnasiet.

  På Teknikprogrammet läser du kurser inom till exempel matematik, teknik, fysik och programmering med alternativet för två inriktningar, Engineering eller Software. På El- och energiprogrammet läser du istället mer om elektronik, datorer, nätverk och har flera veckor APL där du får praktisera ute på riktiga IT-företag. Oavsett vilket program du väljer får du testa ny teknik, lära dig mer om datorer och använda flera programmeringsspråk.

 • På teknikprogrammet får du i slutet av årskurs 2 välja om du vill läsa inriktningen Engineering eller Software. Väljer du Engineering får du läsa kurserna Matematik 4, Matematik 5 och Fysik 2, så att du får den extra behörighet som krävs till tekniska högskolor (högskoleingenjör/civilingenjör). Väljer du Software får du läsa mer programmering (Programmering 2, Webbserverprogrammering, Webbutveckling 2) och får allmän behörighet till högskola/universitet.

 • APL står för arbetsplatsförlagt lärande, något som ingår i utbildningen på IT-programmet. Det innebär att du under 15 skolveckor inte har några vanliga lektioner, istället är du ute på en arbetsplats och praktiserar. Du lär dig då yrkeskunskaper inom IT genom att gå bredvid en handledare på företaget och får erfarenhet av hur det är att vara ute i arbetslivet. Vi hjälper alla elever att få en APL-plats, men är det något särskilt IT-företag du vill praktisera på får du även stöd i hur du kontaktar dem och söker en egen plats. Här kan du läsa mer om APL på NTI.

 • El- och energiprogrammet förändras i grunden fr.o.m hösten 2023. I utgångsläget kommer programmet vara förberett för högskola. Eleverna kommer göra ett aktivt val om de vill läsa 2800p eller 2500p. Väljer de den mer omfattande utbildningen, innebär det att de läser Sv2/SvA2, Sv3/SvA3 och En6 i sitt utgångsläge tillsammans med alla andra kurser på programmet. Vi har dock sedan länge möjliggjort samma högskoleförberedelse inom de 2500p, men då läser eleverna detta inom sitt individuella val och sin programfördjupning. Detta alternativ erbjuder vi även fortsättningsvis.

 • Precis som det låter! Två lärare i klassrummet som möjliggör bästa möjliga undervisning, bästa möjliga individuell hjälp och bästa möjliga effektivitet.

 • Ja, vi har ett skolbibliotek på skolan.

 • Vi har elevhälsa med specialpedagog, skolsköterska, kurator och heltidsmentorer. Här kan du läsa mer.

 • Du väljer ett individuellt val till årskurs 2, ett till årskurs 3, totalt 200 poäng. Du kan välja mellan till exempel idrott och hälsa 2, entreprenörskap, digitalt skapande eller CAD. Om du går IT-programmet kan du förutom dessa också välja svenska 2, svenska 3 och matte 2 som individuellt val. Om du går teknikprogrammet kan du även välja engelska 7.

 • Det är olika i olika kurser. Tre språk vi ofta jobbar med är Javascript, Python och C#.

 • Under din tid hos oss lånar du en bärbar dator, en PC. Exakt modell förändras från år till år, läsåret 2022 fick våra elever varsin HP Probook med hög prestanda. Hela skolan har trådlöst nätverk så att du ska kunna sköta ditt skolarbete med internet som arbetsplats.

 • Alla elever får var sitt skåp, här får du plats med skolmaterial, jacka och andra tillhörigheter.

 • Vår matsal ligger högst upp i huset, på plan 3. Här serveras det varje dag en varmrätt, en vegetarisk rätt och salladsbuffé. Har du allergier finns specialkost att tillgå, då behöver du informera oss om det.

 • Vi erbjuder studiehjälp med lärare flera gånger i veckan för att stötta alla elever att nå sina mål. Därtill finns en mattestuga där du får extrahjälp i matte.

 • En vanlig skoldag börjar tidigast 8:30 och slutar senast ca 15.30. Alla dagar är inte lika långa – vissa dagar börjar man och slutar lite tidigare och senare. Mellan lektionerna finns tid för rast och bensträckare. På eftermiddagarna om du inte har lektion kan du gå på studietid i loungen.

 • Idrott har vi på Arena Satelliten, 5 minuters promenad från skolan, vid Sollentuna Station. Satelliten är Sollentuna kommuns toppmoderna gymnastikhall.

 • Ja, alla elever som börjar på NTI Sollentuna får ett SL-kort (elever som fyllt 20 år får inte SL-kort).

 • Vi erbjuder inga moderna språk, men du kan välja Engelska 6 och Engelska 7 som tillval.

 • Här möts du av engagerade och kompetenta lärare och skolans fokus är god stämning och en bra arbetsmiljö där du kan utvecklas maximalt. Elevinflytande är en viktig del i verksamheten och du har nära till både rektor och lärare.

  Skolans pedagogik utgår från dig som individ och bygger på nyfikenhet och att det ska vara kul att lära, dessutom har vi heltidsmentorer. Lärarna använder modern utrustning och IT för att du ska få den bästa och modernaste undervisningen. Du kan även välja att läsa e-sport utöver dina vanliga studier!

 • NTI Sollentuna är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige. En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria.

  Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

Kontakta oss

Kontakta gärna oss om du har några frågor om vår skola eller är intresserad av att besöka nästa SYV-träff vi anordnar.