Meritvärde och meritpoäng för NTI Gymnasiet
Antagningsgräns och median 2022
Är du osäker om du har de betygen som krävs för att komma in på våra program? Ingen fara, här har vi samlat årets antagningsgräns och median.
El- och energiprogrammet
El- och energiprogrammet med inriktning dator- och kommunikationsteknik hade år 2022 en medelpoäng på 201, en antagningsgräns på 147 poäng och en medianpoäng på 195.
Estetiska programmet
Estetiska programmet med inriktning Musik hade år 2022 en medelpoäng på 224, en antagningsgräns på 155 poäng och en medianpoäng på 218.
Teknikprogrammet
Teknikprogrammet med inriktning Informations- och medieteknik och design- och produktutveckling hade år 2022 en medelpoäng på 284, en antagningsgräns på 254 poäng och en medianpoäng på 282.
Naturvetenskapsprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap hade år 2022 en medelpoäng på 267, en antagningsgräns på 222 poäng och en medianpoäng på 252.
Samhällsvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, journalistik och kommunikation hade år 2022 en medelpoäng på 223, en antagningsgräns på 165 poäng och en medianpoäng på 223.
Hur mycket motsvarar de olika betygen i poäng?
- A: 20 poäng
- B: 17,5 poäng
- C: 15 poäng
- D: 12,5 poäng
- E: 10 poäng
- F: 0 poäng
Vad är ett bra meritvärde?
Det går inte att säga vad ett bra meritvärde är eftersom det skiljer sig från person till person och från år till år. Ett ”bra meritvärde” är det som gör att du kommer in på det programmet du vill gå. Det går alltså inte att sätta en gräns i siffror på vad som är ett bra och ett dåligt meritvärde.
Meritpoängen kan förändras år till år beroende på hur många som söker och vad för betyg de har, så tänk på det.
Hur funkar betyg i gymnasiet?
När du söker till gymnasiet använder du ditt meritvärde att söka med. Då läggs dina 16 eller 17 bästa slutbetyg ihop. I gymnasiet fungerar det annorlunda. Dels får du bara betyg i vardera kurs en gång och kan inte förändra ett betyg i efterhand. Dels använder du ett genomsnitt på alla dina betyg från gymnasiet när du söker till högskola eller universitet. Beroende på vilka kurser du läser i gymnasiet kan du få meritpoäng som räknas beroende på vilken utbildning du söker efter gymnasiet. Meritpoängen läggs ovanpå ditt betygsgenomsnitt från gymnasiet.
Räkna ut ditt meritvärde
På gymnasiekoll.se kan du själv räkna ut ditt meritvärde. Där finns även mer information om hur det fungerar med betyg och poäng.