CAD – Computer Aided Design
Om du vill jobba med design, konstruktion eller arkitektur kommer du att behöva lära dig något som heter CAD. Det är en förkortning för Computer-Aided Design och betyder digitalt baserad design och skapande av tekniska ritningar. CAD kan utföras i olika program och till olika syften.
Vad är CAD?
CAD står för Computer-Aided Design. Det handlar om digitalt baserad design och skapande av tekniska ritningar som används inom konstruktion och arkitektur. Förr i tiden stod förkortningen för Computer-aided drafting och utbildningsmässigt var det mer en digital ”Ritlära” eller ”Ritteknik”. Computer aided design är grunden för nästan all tillverkning: produktdesign, 3D-modellering, hus och mängder av andra saker. Man kan säga att det är ett mycket avancerat ritbord där man bygger modeller för det som ska tillverkas, med hjälp av ritningar man gör i programmet.
Vad gör en CAD-konstruktör?
Precis som en vanlig skrivare behöver ett dokument att skriva ut behöver Som CAD-konstruktör får man designa, modulera och bygga nya modeller eller förändra befintliga detaljer. I den större delen av arbetet behöver du vara en bra problemlösare för att hitta den bästa tänkbara designen för syftet med produkten. Ska du jobba som CAD konstruktör gäller det att du är tålmodig och har ett intresse för design, teknik och mekanik.
BIM – Building Information Modeling
BIM är en förkortning för Building Information Modeling, på svenska blir det Byggnadsinformationsmodellering. Det är liknar CAD men är mer relevant i byggbranschen. En BIM-modell är en virtuell modell av verkligheten. BIM-modellen kan innehålla information om både den fysiska och den logiska sammansättningen av objekten och själva byggnaden. Man får arbeta med bland annat BIM som arkitekt och inom andra designjobb.
Vad gör man i kursen CAD 1?
För att kunna jobba med CAD behöver man kunna geometri, det är grunden. I de praktiska övningarna ingår att rita enklare modeller, och senare att göra egna 3D-modelleringar. Att modellera och bygga kugghjul är vanliga uppgifter. När man modulerat en produkt kan man sedan få printa ut den i en 3D-skrivare. Om man vill jobba på CAD eller 3D-modeller kan man göra det i en Makerspace som finns på varenda NTI-gymnasium.
Utbildning
På NTI Gymnasiet kan du läsa CAD på teknikprogrammet eller andra program genom att lägga till kursen som individuellt val. Fråga din skola om de erbjuder kursen. På eftergymnasial nivå kan man plugga CAD1 på NTI-skolan på distans till exempel.
Lön som CAD-konstruktör
Lönen för en CAD-konstruktör varierar beroende på efterfrågan av kompetensen, men även erfarenhet och utbildning spelar roll. Enligt Unionen ligger månadslönen mellan 34 000 – 45 000 kr/mån (statistik från 2023). Man får ha i åtanke att det finns både lägre och högre löner och lönen skiljer sig åt mellan olika geografiska platser men det beror också på dig. Du har större chans att få en högre lön om du har mycket dokumenterad erfarenhet inom fältet och om du har relevant utbildning i ämnet.
CAD på NTI Gymnasiet
Hos oss är det vanligast att använda CAD på teknikprogrammet. Läs mer om programmet nedan.
Nyheter
-
-
Elever utvecklar lösningar mot AI-genererad desinformation
Elever från NTI Gymnasiet Helsingborg deltog i NextGenDemocracy i Köpenhamn tillsammans med andra un...
-
-
Vinnaren av Adobe Champ 2024
Vidar Marksten på NTI Johanneberg vann tävlingen och får tävla i Kalifornien. Läs hela hans vinnarintevju här.
-
Stort intresse för AI bland Södertäljes elever
På gymnasieskolan i Södertälje pågår förberedelserna för den nya AI-kursen.
-
AI på schemat för elever i Skåne
Skolorna i Helsingborg och Kristianstad ger eleverna en chans att ligga i framkant med de nya kurserna.
-
Elever på NTI Västerås får lära sig om AI
Skolan kommer att vara en av de första med erbjuda kurserna. Enligt rektor Anders Tegerhult är intresset stort.
-
Elever på NTI hjälper fler barn att få en dator
På NTI Gymnasiet Örebro restaurerar elever datorer, ett resultat av ett samarbete mellan skolan och Barnens dator.
-
Stort intresse för AI bland Göteborgs elever
NTI Johanneberg och NTI Kronhus i Göteborg är två av skolorna inom NTI som kommer att vara först med att erbjuda kurser inom AI.
-
Deltävling i Adobe Champ avgjord
Majken vann första pris – tävlar bland tio finalister i Sverigefinalen den 17 april om att åka till Kalifornien.
-
Nu kan du läsa AI på NTI!
Vi kan glädjande meddela att på flera av våra skolor startar kurser i AI till hösten 2024.
-
NTI Uppsala får utmärkelsen "Uppsalas bästa teknikprogram"
NTI Uppsala har Uppsalas bästa teknikprogram, visar en ny undersökning...
-
NTI vid Odenplan har Stockholms bästa IT-program
Enligt en oberoende ranking av Ednia är skolan bäst på El- och energi ...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-