Dator- och kommunikationsteknik på NTI Västerås El- och energiprogrammet

Elever kopplar in nätverkskablar tillsammans

Gillar du programmering, IT, datorer och webbutveckling?

Vill du gå en utbildning som förbereder dig för framtida yrken där kunskaper om datorsystem, nätverk och digital kommunikationsteknik är viktiga verktyg att ha med sig?

Dator- och kommunikationsteknik på NTI Gymnasiet

El- och energiprogrammet med inriktning Dator- och kommunikationsteknik är ett brett program både för dig som vill ha grundläggande högskolebehörighet eller för dig som vill läsa ett yrkesförberedande program. Vilken väg du vill gå bestämmer du först inför år 2, så du har gott om tid att fundera.

På programmet får du lära dig från grunden hur datorer byggs och är konstruerade och hur de tillsammans kan byggas ihop i stora nätverk som exempelvis internet som möjliggör kommunikation över hela världen och i rymden.

Programmering & cybersäkerhet

Under utbildningen får du programmeringskunskaper samt får lära dig om cybersäkerhet, så att du kan skydda dig på internet och bygga säkra datorsystem och nätverk. Djupare kunskap om operativsystemen Windows och Linux ingår.

15 veckors praktik

Du kommer göra 15 veckors praktik (APL, arbetsplatsförlagt lärande) där du får vara ute på ett företag och praktisera dina kunskaper. APL syftar till att pröva det du lärt dig, knyta kontakter och skaffa dig viktiga referenser och kunskaper inför framtiden. Det finns även en möjlighet att göra en del av din APL på företag utomlands, till exempel i Spanien.

Certifiera dig

Skolan erbjuder dig som elev att ta certifikat inom en mängd områden genom IT Specialist, som exempelvis Device Configuration and Management Network. Andra exempel är Network Security, Cyber-security och AI. Inom mjukvara finns certifikat inom Software Development, Python, Java och JavaScript.

Din väg mot IT-branschen

När du är klar hos oss väntar IT-branschen ivrigt på dina talanger. Du kommer att vara redo för att börja arbeta direkt, men kan också välja att läsa vidare inom IT på universitet eller högskola. Då behöver du läsa 2800 poäng som ger dig en grundläggande högskolebehörighet. Läs mer om högskolebehörighet här nedan.

Nyhet: AI-kurs som individuellt val

En nyhet från och med hösten 2024 är att du kan välja att läsa AI (Artificiell Intelligens) som individuellt val hos oss, oavsett vilket program du går.

Om programmet

  • Program: El- och energiprogrammet
  • Inriktning: Dator- och kommunikationsteknik
  • Programtyp: Yrkesprogram med valbar högskolebehörighet
  • Ansökningskod: EEDAT

Framtida yrken

  • Till exempel: IT-konsult, nätverksspecialist, IT-säkerhetsspecialist, projektledare, IT-tekniker, IT-support

Högskolebehörighet? Du väljer!

Programmet är ett yrkesprogram. Från och med höstterminen 2023 utökas alla yrkesprogram från 2500 till 2800 poäng, vilket ger dig grundläggande högskolebehörighet. Om du vill satsa helt på att bli yrkesförberedd istället, kan du välja bort högskolebehörigheten och läsa 2500 poäng. Då tar du bort 200 poäng i svenska och 100 poäng i engelska. Högskolebehörighet är inget krav för att få en gymnasieexamen.

Vill du veta mer om programmet? Besök oss på öppet hus.

Elever kopplar in nätverkskablar

Certifierat av Teknikcollege

Visste du att vårt el- och energiprogram är certifierat av Teknikcollege? Läs mer om den prestigefyllda kvalitetsstämpeln här nedan.