Informations- och medieteknik på NTI Västerås Teknikprogrammet

Elev arbetar med robot

Lockas du av saker som datorer, spelutveckling och programmering?

Gillar du teknik och programmering är detta en utbildning som öppnar många dörrar för dig som vill utveckla framtidens hemsidor, spel och annan smart mjukvara.

Teknisk utveckling

Informations- och medieteknik handlar om teknisk utveckling kopplat till datorkommunikation. Du lär dig bygga moderna hemsidor, appar och program som både ser bra ut och är användarvänliga. Det är också viktigt att tekniken bakom fungerar bra. Därför får du kunskap om bland annat databaser, nätverksteknik och inte minst programmering.

Programmering

Under programmeringskurserna får du öva på flera programmeringsspråk och fördjupa dig mer i några av dem. På schemat står även mycket matte och fysik eftersom dessa ämnen är viktiga för att förstå teknik och hur den fungerar. Tillsammans ger kurserna dig en bred högskolebehörighet.

Praktik på ABB i år 3

Vi på NTI Gymnasiet Västerås är stolt certifierade av Teknikcollege och har inlett ett samarbete med ABB för att matcha de kompetenskrav som finns i branschen. Som elev på vårt teknikprogram får du därför i år 3 möjlighet att ha en veckas praktik/APL (arbetsplatsförlagt lärande) på det framstående teknikföretaget ABB. Du kommer ut på olika ABB-divisioner runt om i Västerås och får chansen att utforska olika roller och arbetsuppgifter. Vem vet, kanske hittar du ditt drömjobb? Läs mer om vad certifieringen innebär här.

Teknik för ett smartare samhälle

Hos oss får du extra mycket kunskap om hur teknik kan användas för att skapa ett smartare och mer hållbart samhälle. Därför får du många möjligheter att öva på problemlösning, att våga tänka på nya sätt och utveckla dina kreativa förmågor tillsammans med andra.

Makerspace och certifiering

Teoretisk undervisning kombineras med att du får testa teorin i verkligheten i vårt makerspace. Här får du använda modern teknisk utrustning som 3D-printers, AR/VR eller microdatorer för att ta dina idéer vidare. Genom alla tre år kan du också ta olika certifikat i programmering, vilket ger dig ett intyg på dina kunskaper och ett försprång ut i arbetslivet.

Nyhet: AI-kurs som individuellt val

En nyhet från och med hösten 2024 är att du kan välja att läsa AI (Artificiell Intelligens) som individuellt val hos oss, oavsett vilket program du går.

Om programmet

  • Program: Teknikprogrammet
  • Inriktning: Informations- och medieteknik
  • Programtyp: Högskoleförberedande
  • Ansökningskod: TEINF

Framtida yrken

  • Till exempel: Programmerare, webbutvecklare, nätverksspecialist, ingenjör, civilingenjör, matematiker, konstruktionstekniker

Behörighet

Programmet ger bred högskolebehörighet. Även om en del elever får jobb direkt, väljer du kanske att läsa vidare till ingenjör innan du söker ditt första jobb. Eftersom du får en omfattande teknisk förståelse är programmet ett självklart val oavsett om du vill arbeta i en varierande eller mer specialiserad teknisk roll i framtiden.

Om du vill fortsätta med programmering kan du även söka vårt populära program gymnasieingenjör. Perfekt för dig som söker en snabb väg in i arbetslivet.

Vill du veta mer om programmet? Besök oss på öppet hus.

Elev sitter framför skärm med kod

Certifierat av Teknikcollege

Visste du att vårt teknikprogram är certifierat av Teknikcollege? Läs mer om den prestigefyllda kvalitetsstämpeln här nedan.