Ett gymnasiearbete om dricksvattnet i Göteborg
Ali går sista året på det naturvetenskapliga programmet på NTI Gymnasiet Kronhus och läser kursen Gymnasiearbete. Kursens syfte är att förbereda eleverna för vidare studier eller arbetsliv genom en självständig undersökning eller ett projekt, och kopplat till programmet som eleven läser. Vi intervjuade Ali om hans gymnasiearbete och passade på att även få tips till hur du fixar gymnasiearbetet!
"Jag ville veta mer om vårt vatten eftersom det är en stor del av vår vardag och något vi tar för givet," säger Ali om sitt val av ämne för gymnasiearbetet.
Vattenprover hämtades från Kåsjön och Göta älv, vilka båda står för vårt bad- och dricksvatten. Ali ville fokusera på relationen mellan ammoniumkoncentration och pH-värde och hur dessa spelar roll för vattenkvaliteten. Extra roligt var att Ali fick möjligheten att tillsammans med doktorander använda Chalmers laboratorium för att på så sätt öka noggrannheten i sin undersökning.
"Det var riktigt kul att göra det tillsammans med dem på Chalmers! Det kändes som att jag gjorde något stort och viktigt!"
Undersökningen visade att ammoniumkoncentrationen i båda vattenkällorna var långt under gränsvärdet för toxicitet (1,5 mg/l), vilket innebär att ammoniumhalten i sig inte utgör någon risk. Dock visade pH-mätningarna att Göta älv har ett genomsnittligt pH-värde på 4,67, vilket är lågt nog att potentiellt orsaka korrosion av vattenledningar och ökad metallförorening. Kåsjön hade ett något högre pH-värde (5,67), men fortfarande under den rekommenderade nivån för säkert dricksvatten.
Slutsatsen av studien är att varken Kåsjön eller Göta älv har ammoniumhalter som utgör en hälsorisk, men att det låga pH-värdet i Göta älv kan leda till metallföroreningar och därför kan behöva åtgärdas. Studien understryker vikten av kontinuerlig övervakning av vattenkvalitet för att säkerställa en trygg och hållbar vattenförsörjning.
Vad händer efter gymnasiet? Ali siktar på att bli ingenjör eller att fortsätta med forskning mot mer teknisk inriktning. “Det var verkligen inspirerande att få komma till Chalmers och jobba med dem”.
Alis tips för att fixa gymnasiearbetet!
- Välj ett ämne som du är intresserad av.
- Tänk logiskt om ditt ämne, hur lätt/svårt är det att undersöka? Är det för stort? Vilken tidigare forskning finns som du kan använda.
- Håll deadlines och din planering. Hamnar du efter blir det stressigt.
- Kommunicera mycket med din handledare och be om hjälp.