Två kvinnliga lärare i en selfie

Hur kan vi få fler tjejer till Teknikprogrammet?

I våras dök frågan upp här på skolan – varför är det så få tjejer som väljer teknikprogrammet? Två av våra studenter behandlade frågan i sina gymnasiearbeten och vi frågade också några av de kvinnliga programmering- och nätverkslärare vi har på skolan. Här kan ni läsa vad elever och lärare hade att säga.

Hur kan vi få fler tjejer till teknikprogrammet?

Det är en fråga som två av våra studenter, Filippa TE20D och Ramin TE20C, funderade över i sina gymnasiearbeten i våras. Bådas mål var att undersöka varför inte fler tjejer väljer teknikprogrammet och hur man kan hitta en lösning på detta. 

Hur kom du på ämnet?

Filippa: Som enda tjej i vår klass så har jag funderat över hur det kommer sig, jag tycker det är konstigt att det nästan bara är killar. Vad kan man göra för att jämställa det mer? Själv valde jag teknikprogrammet eftersom jag velat läsa det sedan jag gick i årskurs 5, jag tycker det är fascinerande hur tekniken fungerar. När jag var yngre gillade jag robotar och jag har varit på programmeringsläger och fått lära mig vad man kan göra med dem. 

Ramin: Jag tycker det är konstigt att vi har så få tjejer i klassen och jag vill jobba för att det ska bli jämställt. Perspektiven blir bredare när man får både mäns och kvinnors synsätt och när jag letade information på nätet upptäckte jag flera historiska kvinnor som gjort stor påverkan inom tekniken – varför har vi inte hört talas om dem? 

Vad har ditt gymnasiearbete gått ut på?

Filippa: Jag ville ta reda på hur man kan locka fler kvinnor till programmeringsyrket och då även till teknikprogrammet. Jag har bl.a. intervjuat tre kvinnliga lärare som undervisar i teknik och programmering. 

 Ramin: Jag har skickat ut en enkät till vänner och deras vänner för att se vilka program de väljer och vad som påverkat dem. Både killar och tjejer har fått besvara enkäten, avgränsningen var att de alla går i gymnasiet. Utifrån svaren har jag sedan skapat en inspirationshemsida som ger information om vad teknikprogrammet innebär, vad teknik är och olika event som händer runtomkring oss för kvinnor inom teknik. 

Varför tror ni att så få tjejer väljer teknikprogrammet? 

Filippa: Jag tror att tjejers dåliga självförtroenden påverkar – de tror inte att de kommer klara ett svårt program och att de kanske inte har rätt förkunskaper. Lärarna i grundskolan skrämmer upp dem och säger t.ex. att matten är jättesvår. Man kanske också vet att det är mest killar på programmet och vill inte gå som ensam tjej. 

Ramin: Intressen är såklart relevant när du ska välja men jag märkte också att föräldrarna kan påverka. Man märker också att könsfördelningen påverkar stort – många tjejer kanske inte vill välja teknikprogrammet eftersom de är rädda för att bli ensamma. Jag tror också, precis som Filippa, att självförtroendet spelar roll, att man jämför sig och tror att killar är så smarta, men så är det inte. 

Hur kan vi få tjejer att välja teknikprogrammet?

Filippa: Vi måste visa upp dem vi har – visa på öppet hus att det finns kvinnor bland både lärare och elever på teknikprogrammet. Visa upp vad ämnet innebär och att man inte måste kunna allt innan man börjar – man kan lära sig längs vägen. Det finns massor av möjligheter inom teknik för både män och kvinnor, det är viktigt att informera om. 

Ramin: Tydligare information ner i grundskolan om vad teknik är och hur mycket mer jämställt det behöver bli inom tekniska yrken – kvinnor behövs lika mycket som män. Kanske påverkas vi av sociala medier och annat. Hör man ordet ingenjör tänker man på en man – vi behöver se fler kvinnor i dessa roller. När jag surfade runt för att hitta information på olika företag så hittade jag flera som anordnar event för kvinnor så de kan träffa andra kvinnor inom samma bransch. 

Intervju med tre av våra kvinnliga lärare på Teknikprogrammet

MRN (på bild) undervisar i programmering, webbutveckling, digitalt skapande samt dator- och nätverksteknik

JM (på bild) undervisar i matematik 4 & 5 samt programmering

MK undervisar i Dator- och nätverksteknik samt på IT-programmet

Varför tror ni att så få tjejer väljer Teknikprogrammet? 

MRN: Jag tror att det kan bero på att många tjejer vill ha höga betyg och matten är svår, de blir oroliga att de inte ska kunna söka vidare om de inte får bra betyg i t.ex. programmering. 

JM: Det finns en föreställning om teknikämnen att man måste kunna allt innan, men du går ju i skolan för att lära dig.

MK: Vi kvinnor/tjejer kan lätt få lite dåligt självförtroende när vi hör män/killar som låter mycket och verkar kunna allt, vi får inte låta det hindra oss. 

MK: När jag hoppade på nätverksutbildningen som vuxen var vi fyra tjejer och resten killar, flera av dem som redan hade jobbat inom IT. Vi som inte kunde något innan pluggade och vi fick bättre resultat än de som hade jobbat för vi lärde oss längs vägen. 

JM: Jag tänker att det handlar om att de behöver veta vad t.ex. programmering är, de vet inte vad det ämnet innebär. 

MRN: Programmering är inte bara kod – det finns en bred framtid inom programmering. Syv (studie- och yrkesvägledare) behöver ha mer info så att eleverna kan få mer förkunskaper inför valet. 

MRN: Det är inte så ofta man ser kvinnliga förebilder i tekniska yrken – vet ni varför? De syns inte “på golvet” – de sitter i chefsstolen. 

JM: Programmering är en form av allmänbildning och hos oss får du en bred allmänutbildning inom teknik och IT. 

MK: Det är viktigt att tänka på att det inte finns en viss personlighet som är typisk IT eller Teknik – alla kan passa in här!