Liam som praktiserar på NTI Vetenskapsgymnasiet

Tekniksprånget tog Liam till NTI Gymnasiet Gävle

Liam Wengelin fick praktikplats på NTI Gymnasiet i Gävle genom Tekniksprånget, ett initiativ av Teknikerjakten och Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

– Jag hörde talas om Tekniksprånget när deras representanter besökte min gymnasieskola. Min lärare tipsade mig om möjligheten, efter det sökte jag och fick praktikplatsen på NTI Gymnasiet i Gävle, säger Liam Wengelin som startade på sin praktik på skolan i augusti när det nya läsåret drog igång.

Lär sig något nytt varje dag

– Jag tycker det är väldigt lärorikt att vara i en miljö bland lärare som är utbildade i olika ämnen, vilket jag drar nytta av. Jag lär mig något nytt varje dag. Sen får jag också testa min problemlösningsförmåga,  exempelvis i skolans makerspace som fungerar som en slags digital verkstad för eleverna på skolan. 

Liam studerade teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggnad på Polhemsskolan i Gävle. 

– Intresset av att förstå hur allting fungerar har alltid funnits. Teknikhistoria är något jag tycker är väldigt intressant, till exempel hur ett ånglok fungerar? 

Utvecklar skolans makerspace

Dagarna på skolan är varierande och som praktikant kan Liam få prova på olika arbetsuppgifter. Han arbetar mycket med skolans makerspace som han får vara med och utveckla. Det handlar bland annat om 3D-skrivarna som han har fått lära sig från grunden, servat och reparerat. Han finns också på plats och hjälper eleverna att komma igång med sina egna projekt där han visar hur 3D-printers fungerar samt svarar på frågor. 

– I nuläget jobbar jag också med att analysera hur skolan och hemsidan ser ut för att kunna se vad vilka förbättringsområden vi har samt hur vi kan utveckla skolan. Jag har även fått följa med på öppet hus, mässor samt upprättat kontakt med närliggande företag. Jag har också börjat lära mig mer om VR och hydroponisk odling.

Kan själv tänka sig att bli lärare

Praktikplatsen på NTI Gymnasiet har gjort att Liam själv är öppen för att bli lärare i framtiden. 

– Att få lära ut inom de områden jag är intresserad och kunnig inom är lockande. Men först vill jag jobba och skaffa mig erfarenhet av något annat, exempelvis ekonomi. 

Liam rekommenderar andra att testa hur det är att praktisera på en skola.

– Att vara i en miljö bland människor med extremt bred kunskap där många har flera olika utbildningar är givande och nyttigt. Det har också hjälpt mig med mitt val av framtida utbildning samt riktning i livet, säger Liam.

Om tekniksprånget

Tekniksprånget är en betald praktik där personer under 21 år får chansen att testa ingenjörsyrket i fyra månader. Syftet är att inspirera unga till att läsa en högre teknisk utbildning. Tekniksprånget drivs av Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Läs mer här: https://www.teknikspranget.se/