Svartvit porträttbild på Haruto

Haruto läser Naturvetenskap och samhälle

I denna intervju får du möta Haruto som går sitt första år på Naturvetenskap och samhälle . Han berättar om hur det är att gå på NTI Gymnasiet, vad programmet handlar om och ger tips till dig som ska söka gymnasieskola.

Hej Haruto! Vem är du och vilken linje går du på NTI Gymnasiet?

Jag heter Haruto, är 17 år och bor i Falköping. Jag går naturvetenskapsprogrammet på NTI Gymnasiet Kronhus i Göteborg.

Så varför blev det just natur?

Innan jag började naturvetenskapsprogrammet på NTI Gymnasiet så gick jag på ett annat gymnasium i Jönköping. En linje ungefär som naturvetenskapsprogrammet men med allt på engelska, men det var inte riktigt för mig. Så nu pendlar jag fyra timmar varje dag, men jag tycker verkligen att det är värt det för jag trivs väldigt bra på denna skolan.

Du går ju inriktningen naturvetenskap och samhälle, varför valde du den?

Jag gillar naturvetenskap jättemycket, men jag planerar inte att plugga vidare inom naturvetenskap utan då kände jag att samhällsinriktningen passar bra. Jag är själv engagerad i politik, och skulle i framtiden vilja jobba med hållbara frågor.

Vad kul! Naturvetenskapsprogrammet är ju ett ganska teoretiskt program. Vad tycker du är extra svårt?

Jag hänger med bra i det mesta, och om intresset finns där så blir det enklare. Dock är kanske inte matte superroligt, men där kan man få stöttning i en räknestuga. Men så länge du gillar NO-ämnena så är natur perfekt för dig, då blir det enkelt.

Vad är fördelen med att gå på ett så brett program?

Jag vill hålla många dörrar öppna. Jämför man med kanske ekonomiprogrammet så är ju det lite mer inriktat. Så ifall jag kanske ångrar mig, och från ingenstans vill plugga till civilingenjör, så kan jag alltid komplettera. Sen gillar jag ju verkligen NO och samhällsvetenskapliga ämnen.

Vad får du göra på programmet?

På naturvetenskapsprogrammet är det mycket teori. Men vi har ju en hel del praktiska moment också, till exempel utföra labb. Men mer konkret så får man lära sig att förstå världen på ett bättre sätt. Och är man intresserad av hållbara frågor och gillar att applicera naturvetenskap ur ett samhällsperspektiv så kommer man att gilla det. Man får också lära sig fysik, kemi och biologi. Men just här på samhällsinriktningen så släpper de fysiken och kemin lite.

Fakta

Namn: Haruto
Program: Naturvetenskapsprogrammet
  • Inriktning: Naturvetenskap och samhälle

"Är man intresserad av hållbara frågor och gillar att applicera naturvetenskap ur ett samhällsperspektiv så kommer man att gilla det"

Haruto
Naturvetenskapsprogrammet

bakgrundsbild lila

Kul med labbar, vad är det ni får göra där?

Det är ju kanske inte Breaking Bad. Utan mer att man utför något som man kanske läst teoretiskt, så gör man det praktiskt i en labb. Just nu har vi haft labb i kemin, där vi analyserar saltkristaller i en vätska. Nu har vi inte gjort så många labbar eftersom jag går i ettan, men det kommer mer framöver.

Du nämnde att du bytte skola till NTI Gymnasiet, hur var det?

Det var mitt i en termin nu första året och de flesta hade lärt känna varandra. Men nu har jag definitivt hunnit komma in i gänget och skaffat nya vänner. Viktigt är att man alltid ska komma ihåg att det är helt normalt att byta linje om din nuvarande inte passar dig. Det är inte så att det är tvunget att vara kvar på den skolan eller linjen du valt i tre år. 

Verkligen! Men du som inte bor i Göteborg, hur fungerar det med pendlingskort?

Jag får allt betalt via hemkommunen. Så är det i alla fall i min kommun, vilket är superbra och ett tips till den som är intresserad av att plugga i en annan kommun.

Varför valde du just NTI Gymnasiet när du ville byta gymnasium?

Jag gick in på en hemsida som heter bytagymnasium.se och sökte efter lediga platser på naturvetenskapsprogrammet. Då kom NTI upp och så frågade jag om jag skulle kunna få skugga på skolan. När du skuggar på ett gymnasium, så får du vid sidan av se och testa på hur det är att vara elev för en dag.

Niorna som är i sitt val just nu, vad är ditt bästa tips till dem?

Mitt största tips är att skugga, prata med din SYV och göra research på nätet. 

Sen skulle jag rekommendera dem att verkligen välja det de tycker om. Tänk inte så mycket utan skulle det vara så att du ändrar dig sen, så finns det alltid en andra chans för dig att byta eller om du skulle vilja plugga upp något senare. Det finns alltid en annan väg.

Tack snälla Haruto för denna intervju och stort lycka till framöver!

Läs mer om programmet

Fler elevintervjuer