Rektor och bitradande rektor på NTI Helsingborg står i en mässmonter

Biträdande rektor Nayef Osman och rektor Susanne Alkbrand ser fram emot att få introducera AI för eleverna på NTI Gymnasiet i Helsingborg. Fotograf: Maja Lemner.

AI på schemat för elever i Skåne

Redan nästa läsår kan elever på flera av NTI Gymnasiets skolor välja att läsa kurser i artificiell intelligens (AI). Skolorna i Helsingborg och Kristianstad blir två av de första i landet med erbjuda kurserna till sina elever. Rektor Susanne Alkbrand i Helsingborg tror att intresset bland eleverna kommer bli stort.

– De nya kurserna kommer att ge eleverna en chans att ligga i framkant och förhoppningsvis också öka intresset för vidare studier inom teknik och matematik. Det finns en stor nyfikenhet, både bland våra nuvarande elever och bland de elever i årskurs nio som söker sig hit till nästa läsår, säger Susanne Alkbrand, rektor på NTI Gymnasiet i Helsingborg

Det är Skolverket som har beslutat att AI ska bli ett nytt ämne på gymnasiet och komvux redan till hösten 2024. Det innebär att skolor i Sverige kan erbjuda kurser i AI inom ramen för sina befintliga program och som ett individuellt val. 

Målet är att ge de senaste kunskaperna

Skolornas mål är sedan tidigare att ge sina elever de senaste kunskaperna i programmering, teknik och matematik. De nya AI-kurserna blir ett komplement till dessa kurser för elever på el- och energi- samt teknikprogrammet. Susanne ser ett växande behov av kunskaperna i framtiden:

– Vill man lyckas som utvecklare eller ingenjör så är det avgörande att man lär sig att hantera och förhålla sig till AI som en integrerad del av sin vardag. Vi ser ett stort intresse för AI, både bland våra nuvarande elever och de som vill börja hos oss i höst. 

Sverige behöver fler ingenjörer

Dalila Adilagic är rektor på NTI Gymnasiet i Kristianstad. Enligt henne växer elevernas intresse och förståelse för programmering och teknik när de får applicera sina kunskaper i praktiken. Hon hoppas nu att fler elever ska våga satsa på teknikprogrammet, då det råder en skriande brist på ingenjörer i Sverige. 

– Vi vill ge våra elever chansen att lära sig tillämpa sina kunskaper i praktiken, inte bara studera ämnen från ett teoretiskt perspektiv. Utbildningen blir både relevant och mer intressant, samtidigt ger vi våra elever ett försprång inför vidare studier på tekniska högskolor. 

För mer information om gymnasiekurser i AI, kontakta rektorerna Susanne Alkbrand eller Dalila Adilagic. Läs gärna vår artikel om vad AI är och varför du borde läsa det.