Caroline Miranda, Haiqiang Dou och Johan Tölö från Göteborgs Universitet samt Victor Huke, lärare i matematik, teknik och tillämpad Programmering på NTI Gymnasiet i Göteborg, med ljusboxen som spelat en viktig roll i forskningsprojektet. Bild: Lina Wennström, lärare i foto, design NTI Gymnasiet
NTI-elever bidrog i forskningsprojekt om diabetes
Teknikelever på NTI Gymnasiet Johanneberg i Göteborg har bidragit i ett banbrytande forskningsprojekt kring diabetes i samarbete med Göteborgs universitet och Oxford University. Eleverna konstruerade en ljusbox som styr hormonproducerande celler i bukspottkörteln med blått ljus.
Under handledning av sin lärare Victor Huke vidareutvecklade eleverna Anton Arturén, Anton Hagsér och Axel Hermanson en version av en tidigare prototyp skapad av forskaren Samuel Acreman vid Oxford University. Boxen, som konstruerades under läsåret 2022/23, togs i bruk 2023. Den fjärde generationen av ljusboxen färdigställdes denna termin inom ramen för elevernas gymnasiearbeten.
– Genom att samarbeta med forskare och arbeta praktiskt med att utveckla ett verktyg för diabetesforskning har mina elever fått en djupare förståelse för hur forskning bedrivs i verkligheten. De har lärt sig att omvandla idéer till fungerande lösningar och reflektera över sina resultat för att ständigt förbättras, säger Victor Huke som är lärare i matematik, teknik och tillämpad programmering på NTI Gymnasiet Johanneberg i Göteborg.
Eleverna har utvecklat en ljusbox som gör det möjligt att styra hormonproducerande celler i bukspottkörteln med blått ljus. Genom att använda denna teknik, kallad optogenetik, har forskare kunnat avslöja hur cellerna kommunicerar med varandra via elektriska signaler. Upptäckten ökar förståelsen för hur diabetes fungerar och kan bidra till utvecklingen av nya behandlingsmetoder. Elevernas arbete är ett exempel på hur skolprojekt kan spela en viktig roll i vetenskapliga framsteg.
– Det har varit fantastiskt att se hur mina elevers kreativitet och förmåga att lösa problem verkligen kommit till sin rätt. Målet är att vår skola fortsätter att utveckla samarbetet med Göteborg Universitet och Oxford University, avslutar Victor Huke.
Forskningsresultaten presenteras i en artikel som ännu inte är granskad av sakkunniga (non-peer reviewed): https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2025.03.18.643880v1. Projektet har även uppmärksammats av "The Sugar Science", en plattform från University of California i San Francisco, som sprider evidensbaserad information om sockrets påverkan på hälsan: https://thesugarscience.org/.