Elev arbetar med insidan av en dator

För andra året i rad restaurerar elever på NTI Gymnasiet Örebro gamla datorer i samverkan med organisationen Barnens dator. Fotograf: Samuel Sundell.

Elever på NTI Gymnasiet Örebro gör en insats för barn utan dator

Genom ett samarbete mellan NTI Gymnasiet Örebro, organisationen Barnens dator och lokala företag kan fler barn få tillgång till en fungerande dator. Denna vecka restaurerar elever i årskurs 1 på gymnasieskolans el- och energiprogram datorer på skolan.

Samarbetet mellan gymnasieskolan i Örebro och Barnens dator inleddes förra året.  Målsättningen är att barn som tidigare stått utan en egen dator ska kunna inkluderas och utvecklas både socialt och kunskapsmässigt. Under veckan reparerar eleverna i årskurs 1 på El- och energiprogrammet datorer som kan skänkas till barn utomlands och i Sverige där familjen inte har möjlighet att skaffa sig en egen dator. 

165 datorer restaureras under veckan

På NTI Gymnasiet finns nu närmare 165 datorer av olika sorter och modeller, skänkta av företag och privatpersoner. Eleverna ska göra datorerna leveransklara under en intensiv vecka. Deras uppgift är bland annat att radera gammalt innehåll på hårddiskar, rengöra dem, funktionstesta minnen, processor, grafikkort och slutligen installera operativsystem. I år kommer en stor del av datorerna som eleverna i Örebro restaurerat att skickas till Sierra Leone. 

Samarbete i “skarp miljö” utvecklar eleverna

Eleverna på skolans el- och energiprogram utbildas i IT, nätverk, datorer och webbutveckling. Under höstterminen har eleverna fått lära sig att arbeta med datorer både teoretiskt och praktiskt och under projektveckan får de visa att deras kunskaper har verklig nytta. 

– Att under en vecka fokusera på en gemensam uppgift, med ett för gruppen gemensamt mål, utvecklar förmågor och egenskaper avgörande för livet och arbetslivet. Ömsesidig respekt, konflikthantering, gruppdynamik, ledarskap, självkännedom och mycket annat sätts på prov i en “skarp” miljö, säger Andreas Holm.

Organisationen Barnens dator fick priset Årets hållbarhetshjälte 2022 på Svenska hjältar-galan. För mer information och besök på skolan under projektveckan - kontakta Samuel Sundell, lärare ansvarig för el- och energiprogrammet eller rektor Andreas Holm.