Nätverksteknik Gymnasieingenjörsprogrammet

Två elever TE4 Nätverksteknik

Drömmer du om att utvecklas inom nätverksteknik? Gymnasieingenjörsprogrammet (TE4) är en ettårig praktisk utbildning för dig som snabbt vill arbeta med datorer och servrar.

Ett tekniskt fjärde år

Från hösten 2024 kan du ansöka om att fördjupa din tekniska kompetens genom ett fjärde tekniskt år på NTI Gymnasiet Kronhus. Denna ettåriga påbyggnadsutbildning leder till en gymnasieingenjörsexamen och är avsedd för dig som vill snabba upp din väg in i arbetslivet. Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN-stöd, vilket gör den perfekt för dig som vill påbörja din karriär inom nätverksteknik så snabbt som möjligt.

Om utbildningen

Under utbildningen kommer du att fördjupa dig i nätverksteknik och säkerhet. Du kommer att lära dig att konfigurera och underhålla olika nätverks- och servermiljöer och säkerställa att de följer branschstandarder. Utbildningen fokuserar på datorkommunikation, nätverksteknik och säkerhet, men du kommer även att utforska arbetsmetoder, projektarbete och felsökningsmetodik samt genomföra ett examensarbete. Dessutom kommer du ha möjlighet att ta flera certifikat (inom nätverk, cloud och IT-säkerhet).

Din egna arbetsplats

Vi ger dig allt du behöver för att lyckas, inklusive en egen dator, laborationsutrustning och arbetsplats som är anpassad efter både dina behov och branschstandarder.

Praktik inom branschen

Utbildningen är utformad i samarbete mellan skolan och näringslivet. De teoretiska och praktiska färdigheterna du får under din utbildning kommer du att kunna använda under din praktikperiod (APL). Lokala företag erbjuder långa praktikperioder som kompletteras med teoretiska projekt på skolan. Syftet är att du efter examen ska ha de teoretiska och praktiska färdigheter som branschen efterfrågar.

Vem kan söka?

Utbildningen är öppen att söka för alla elever upp till 22 år med examen från teknikprogrammet. För att vara behörig krävs även godkända betyg i Programmering 1 samt Dator- och nätverksteknik, eller likvärdiga meriter från arbetslivet eller annan utbildning som i huvudsak motsvarar kursernas innehåll.

Om programmet

  • Program: Gymnasieingenjörsprogrammet
  • Inriktning: Nätverksteknik

Framtida yrken

  • Till exempel: Nätverkstekniker, supporttekniker, IT-samordnare

Ansökan

Ansökningsperioden pågår under vårterminen. För mer information om ansökan, besök respektive skolas hemsida.

En elev sitter och programmerar framför en stor skärm med mycket kod på

Här finns inriktningen

  • Genom projekt och praktik fick man en skjuts in i arbetslivet

    Linnea Olsson NTI Gymnasiet

bakgrundbild lila

Elevintervjuer

Var det inte riktigt din grej?