Nätverksteknik Gymnasieingenjörsprogrammet

Vill du utvecklas inom nätverksteknik?

Gymnasieingenjör (TE4) är en praktisk utbildning inom nätverksteknik och säkerhet för dig som söker en snabb väg in i arbetslivet.

Ett tekniskt fjärde år

Till hösten 2024 kan du på NTI Gymnasiet Kronhus ansöka om att vidareutbilda dig i form av ett fjärde tekniskt år. Utbildningen är en ettårig påbyggnad som leder till gymnasieingenjörsexamen. Tanken med utbildningen är att korta ned vägen in i arbetslivet. Det är en gratis och CSN-berättigad vidareutbildning, perfekt för dig som vill börja arbeta med nätverksteknik så fort som möjligt.

Om utbildningen

Under utbildningen kommer du få möjligheter att bli en fena inom nätverksteknik och säkerhet. Du kommer bland annat få lära dig sätta upp och underhålla olika nätverks- och servermiljöer samt säkerställa att de följer driftstandarder som används inom branschen.

Teoretiska och praktiska kunskaper från skolan kommer du få omsätta i verkligheten under din praktik. Under utbildningen kommer du även kunna ta flera olika certifikat (nätverk, cloud & it-säkerhet). Tonvikten av utbildningen rör datorkommunikation, nätverksteknik och säkerhet men du kommer även att lära dig mer om arbetsmetoder, projektarbete och felsökningsmetodik samt göra ett examensarbete.

Vi erbjuder dig alltså en efterfrågad utbildning som leder till gymnasieingenjörsexamen, där du får möjlighet att fördjupa dig inom nätverksteknik och säkerhet. Under utbildningen kommer du att få en dator, laborationsutrustning och en egen arbetsplats, allt anpassat efter dina och branschens behov.

Branschnära praktik

Utbildningen utformas i samarbete mellan skola och näringsliv. Dessutom erbjuder lokala företag långa praktikperioder i kombination med teoretiska projekt i skolan. Allt för att du efter examen ska få med dig teoretiska och praktiska kunskaper som efterfrågas av branschen.

Vem kan söka?

Alla elever upp till 22 år med examen från teknikprogrammet kan söka utbildningen. För att vara behörig krävs även godkända betyg i programmering 1 samt dator- & nätverksteknik eller likvärdiga meriter från arbetslivet eller annan utbildning som i huvudsak motsvarar kursernas innehåll.

Om programmet

  • Program: Gymnasieingenjörsprogrammet
  • Inriktning: Nätverksteknik

Framtida yrken

  • Till exempel: Nätverkstekniker, supporttekniker, IT-samordnare

Ansökan

Ansökningsperioden pågår under vårterminen. För mer information om ansökan, besök respektive skolas hemsida.

En elev sitter och programmerar framför en stor skärm med mycket kod på

Här finns inriktningen

  • Genom projekt och praktik fick man en skjuts in i arbetslivet

    Linnea Olsson NTI Gymnasiet

Elevintervjuer

Var det inte riktigt din grej?