Två elever på skolan pratar med varandra

Spännande matematiktävling: Uppsalaeleverna Ellinor och Simon gör sig redo för finalen i Lund

Uppsala tävlar i Sverigefinalen av Skolornas matematiktävling. Denna tävling, där de 25 bästa i Sverige tävlar mot varandra, har inte bara blivit en chans för Ellinor och Simon att visa upp sina imponerande matematikkunskaper, utan det har också blivit en möjlighet att återförenas med vänner som de träffat genom åren.

Från programmeringsläger till tävling

Ellinor, som nyligen återvände från ett spännande programmeringsläger som hon var med och arrangerade, är ivrig att åka till Lund för att möta sina vänner och konkurrenter. Under lägret knöt hon starka vänskapsband med flera av sina matematikvänner, och hon ser fram emot att utmana dem i den kommande tävlingen.

Brinnande intresse för matematik och programmering

Både Ellinor och Simon brinner för matematik och programmering, men de tycker att skolans matematik ibland kan kännas mekanisk och tråkig. För dem är det tävlingsmomentet och problemlösningen som ger matematiken dess verkliga gnista.

"Det är otroligt roligt att träffa vänner och tävla," säger Ellinor. "Jag förbereder mig genom att noggrant granska gamla tävlingsuppgifter och öva på de vanliga typerna av problem."

Simon, å andra sidan, har inte lagt ner lika mycket tid på förberedelserna, men han är övertygad om att hans erfarenheter kommer att hjälpa honom i tävlingen. Det handlar ofta om att lösa olika ekvationssystem och att kunna primtalsfaktorisera effektivt är alltid en fördel, säger han självsäkert.

För Ellinor är Markov-kedjor en matematisk idé som hon vill utforska mer, medan Simon är fascinerad av kategorier – en komplex och abstrakt matematisk struktur som är svår att förklara för den som inte är insatt.

Planer för framtiden

Både Ellinor och Simon har planer för framtiden efter studenten på NTI. De vill följa sin passion för programmering, och även om man inte måste vara en matematikgeni för att programmera, inser de att starka matematikkunskaper kan vara till stor hjälp.

"Vi båda vill jobba med en kombination av matte och programmering på något sätt," säger de entusiastiskt.

Finalen den 18 november

Så, den 18 november kommer vi alla att hålla tummarna för Ellinor och Simon när de går in i finalen och kämpar för att visa att matematik och programmering kan vara både roligt och spännande. Vi ser fram emot att följa deras resa och se vad framtiden har i beredskap för dessa unga matematikentusiaster.