E-handel och framtidens shopping
Har du någon gång beställt kläder på nätet, eller kanske köpt en biobiljett online? Då har du använt dig av e-handel. E-handel är där shopping möter morgondagens teknik och är verkligen en bransch för framtiden.
Vad är e-handel?
E-handel är när man köper något på internet. Ren e-handel är när allt är digitalt inklusive varan. Till exempel när du köper en e-bok, programvara eller en biljett som går att skriva ut. Så fort någon del i ledet inte är digitalt räknas det som partiell e-handel. Till exempel när du köper något som ska skickas på posten.
Webbshop, internetbutik, webbutik, näthandel
Webbshop, internetbutik, webbutik och näthandel är egentligen flera namn för samma sak, handel som sker delvis eller helt på internet. Vanliga butiker och butikskedjor, företag och privatpersoner kan starta och driva e-handel. Auktioner online räknas också som e-handel.
Starta och lyckas med e-handel
Om du har eller ska starta eget företag och planerar att sälja varor eller tjänster online kan det vara bra att läsa på lite innan. Det är inte bara att skaffa en hemsida och registrera sig för F-skatt. Du behöver också en plan för din marknadsföring och för din ekonomi. Sedan är det bra att skaffa sig en hemsida, även om du tänkt att bara sälja via sociala medier är det bra att ha ett “hem” för din produkt eller tjänst. Där kan du skriva information om den och om dig, det gör att kunderna får större förtroende för dig som säljare.
Hemsida: webbdesign och betallösningar
När du ska skapa en hemsida till ditt företag kan du göra det själv men det blir mycket bättre om du anställer en webbutvecklare eller en webbyrå. De hjälper dig göra en proffsig hemsida som är säker och trovärdig och som fungerar. Du kan också få bättre fungerade webbdesign, UX-design och grafisk formgivning av en webbyrå. När det kommer till betallösningar sker det oftast med kreditkort eller faktura men det blir allt vanligare att kunna betala med Swish också.
Statistik och konsekvenser av ökad e-handel
E-handeln växer stadigt i världen och i Sverige. Sverige är ett av de länder i Europa där e-handeln är som störst, både i form av företagens ekonomi och i form av hur många privatpersoner som handlar online. Här står e-handeln för ungefär 10% av vår konsumtion. På SCB finns en bra sammanfattning.
Konsekvenserna av att e-handeln ökar är många. Vissa pratar om butiksdöden, vilket handlar om att butiker inte kommer att finnas kvar i framtiden då alla handlar online. Det kanske stämmer. Konsekvenserna för miljön är både positiva och negativa. Transporter, som är en av de största bidragande faktorerna till den förstärkta växthuseffekten och klimatförändringar, minskar till butikerna. Men de ökar ju i och med att vi istället får varorna på posten och skickar tillbaka de kläder som inte passar till exempel.
Utbildning och jobb
För att syssla med e-handel krävs ingen speciell utbildning egentligen. Om du ska starta eget företag kan det vara bra att ha läst ekonomi eller kanske handelsprogrammet, men vill du jobba med att bygga e-handelslösningar eller e-handelssidor på webben kan det vara bra att läsa teknikprogrammet på gymnasiet. Det finns också program och kurser på eftergymnasial nivå att läsa där man får mer spetskompetens inom ämnet.
Nyfiken på E-handel?
Hos oss på NTI Handelgymnasiet kan du fördjupa dig inom e-handel på våra två program: ekonomiprogrammet och försäljnings- och serviceprogrammet.
Nyheter
-
-
-
Praktik på försäljnings- och serviceprogrammet
Här berättar vi mer om APL och om våra elever som sedan fått jobb.
-