Mjukvarudesign Gymnasieingenjörsprogrammet

En lärare hjälper en elev som sitter och programmerar på en stor skärm på gymnasieingenjörsprogrammet inriktning mjukvarudesign

Drömmer du om att utvecklas inom programmering? Gymnasieingenjörsprogrammet (TE4) är en yrkesutbildning inom mjukvaruutveckling som ger dig möjlighet att snabbt komma in i arbetslivet.

Ett tekniskt fjärde år

Du som har läst teknikprogrammet har möjlighet att ansöka till denna ettåriga yrkesutbildning som leder till en gymnasieingenjörsexamen inom mjukvarudesign. Utbildningen är kostnadsfri och ger rätt till CSN-ersättning, vilket är perfekt för dig som vill påbörja din karriär inom mjukvaruutveckling så snart som möjligt.

10 veckors branschnära praktik

En central del av utbildningen inkluderar 10 veckors praktik (APL) på ett spännande IT-företag. På skolan får du tillgång till din egen arbetsplats som är anpassad efter både dina och branschens krav.

Fokus på programmering

Under året får du chansen att fördjupa dig i programmering och mjukvaruutveckling. Erfarna lärare skräddarsyr undervisningen för att vara aktuell och branschnära, vilket kommer att rusta dig för en framtid som gymnasieingenjör. Du kommer även att bygga upp ett omfattande nätverk och få hjälp av branschexperter som stöttar dig i din utveckling.

Vem kan söka?

Alla elever som är upp till 22 år och har en examen från teknikprogrammet är välkomna att söka utbildningen. Ansökningsperioden pågår under vårterminen, och du kan ansöka även om du ännu inte har avslutat din examen. Du kan komplettera din ansökan med ditt examensbevis när det är klart.

Om programmet

 • Program: Gymnasieingenjörsprogrammet
 • Inriktning: Mjukvarudesign

Framtida yrken

 • Till exempel: programmerare, scrum master, IT-projektledare, produktägare, mjukvarudesigner, spelutvecklare, apputvecklare, mjukvaruutvecklare

Ansökan

Ansökningsperioden pågår under vårterminen. För mer information om ansökan, besök respektive skolas hemsida.

En elev sitter och programmerar framför en stor skärm med mycket kod på
 • Genom projekt och praktik fick man en skjuts in i arbetslivet

  Linnea Olsson NTI Gymnasiet

bakgrundbild lila

Kurser

 • Totala poäng 900p
  • Gymnasieingenjör i praktiken 200
  • Mjukvarudesign 100
  • Se vilka profilkurser du läser på respektive skolas hemsida. 500
  • Examensarbete 100

Elevintervjuer

Var det inte riktigt din grej?