×
 

Hydroponisk odling på NTI

Världen står inför flera klimat- och miljömässiga utmaningar. En av dem är hur vi på ett hållbart och effektivt sätt kan säkra framtidens matproduktion. Tänk om vi kunde odla var som helst, till exempel på Empire State Building, utan att belasta klimatet för mycket? Det är inte helt otänkbart.

Hos oss får du utforska hydroponisk odling som en del av din utbildning, och lära dig mer om hur vi med ny teknik och vetenskap kan bidra till en bättre värld.

Vad är hydroponisk odling?

Grunden för hydroponisk odling är att du odlar i vatten, tillsätter näringsämnen och använder LED-belysning. Odlingen blir på så sätt inte beroende av jord eller solljus och är därför ett yteffektivt, billigt och hållbart sätt att odla.

Framtidens odlingsteknik

Forskare tror att hydroponisk odling har sitt ursprung så långt tillbaka som för 2500 år sedan, i Babylons hängande trädgårdar. Ändå beskrivs det ofta som framtidens odlingsteknik. Tekniken gör nämligen att du kan odla på många innovativa sätt, till exempel på höjden eller på mörka ställen.

Odla mat var som helst

Därmed kan du också producera mat nästan var som helst: i köket, i en mörk källare eller på sidorna av en skyskrapa. Med sina många möjligheter är hydroponisk odling något som sägs vara lösningen på framtidens matproduktion.

PASCO hydroponisk odling

Vad får du lära dig?

Beroende på vilka kurser du läser kommer du få använda dina kunskaper inom green tech, bioteknik, biologi, teknikutveckling och programmering för att skapa och effektivisera hydroponiska system.

Ett kreativt ingenjörsskap

Våra elever beskriver arbetet med de hydroponiska odlingarna som ett kreativt ingenjörsskap. Som elev får du många möjligheter att testa och hitta på egna idéer utifrån din egen kunskap och intresse.

Hårdvara och mjukvara

Inom teknikkurserna kan det till exempel handla om att bygga upp hydroponiska system med lämplig hårdvara. Det kan också innebära att programmera mjukvara, som via sensorer hämtar in data för att reglera bland annat ljus och luftfuktighet i systemen.

Sensorer, DNA och CRISPR

Inom biologi, naturkunskap och bioteknik kan det istället gå ut på att skapa optimala odlingsförhållanden med hjälp av sensorer. Eller också att odla för att utvinna DNA, och lära dig om tekniker för att modifiera växter med CRISPR.

Elever arbetar i hydroponisk odling
  • Det är ett roligt och självständigt arbete som kräver mycket kreativitet

    Adam, elev NTI Vetenskapsgymnasiet

Mer om hydroponisk odling

Vi vill ge dig en utbildning med framtiden i fokus. En som tar sig an de utmaningar samhället står inför, men som också tar vara på alla möjligheter som kommer med ny teknik. Hydroponisk odling är ett exempel på ett växande område inom Green Tech. Här möter modern teknik vetenskap, och du får chansen att använda dina kunskaper praktiskt för ett viktigt syfte. Det du lär dig kommer du samtidigt ha användning av även i andra sammanhang där målet är att utnyttja kraften i nya teknik för att till exempel förbättra miljö eller klimat.

Hydroponisk odling på NTI

Våra skolor

Vi har två NTI Vetenskapsgymnasiet. Välj en skola för att läsa mer.